Leiderschap en delegeren
Een veelvoorkomende valkuil voor startende ondernemers is het vasthouden aan vertrouwd terrein bij het kiezen van hun branche. Ze verkopen producten en diensten die ze kennen en bouwen een bedrijf op dat lijkt op hun vorige werkgever.

Voor de mensen die mij kennen, weten dat het mijn missie is om ondernemers voor wie het even té langzaam of té hard gaat een steuntje in de rug te geven. Met als gevolg minder stress, meer persoonlijke vrijheid om het allemaal zelf te bepalen (zoals fijn planeren op het water ????) en loskomen met je bedrijf, zoals vorige week toegelicht https://lnkd.in/eVTYZt8v
Een veelvoorkomende valkuil voor startende ondernemers is het vasthouden aan vertrouwd terrein bij het kiezen van hun branche. Ze verkopen producten en diensten die ze kennen en bouwen een bedrijf op dat lijkt op hun vorige werkgever.
Aangezien ze goede werknemers waren, denken ze dat ze ook wel goede ondernemers zullen zijn, zolang ze dicht bij het bekende blijven. Ze gebruiken een bedrijfsmodel waar ze bekend mee zijn. Hierdoor beperken ze hun groeimogelijkheden en raken ze gefrustreerd wanneer ze niet het gewenste succes behalen.
Door vast te blijven zitten in hun specialiteit maken ondernemers een cruciale fout, en het is meteen 1 van de drie belangrijkste obstakels voor verdere groei: Leiderschap.
Ze doen het meeste werk zelf, vragen liever niet om hulp, vermijden innovatie en blijven vasthouden aan bekende methoden. Dit leidt tot continu IN het bedrijf werken in plaats van AAN het bedrijf. Ze maken lange dagen, en komen geen meter vooruit.
Het stuur aan iemand anders geven (delegeren) en erop te vertrouwen dat anderen dingen goed doen, is voor veel personen één van de lastigste dingen als je de baas bent.
Naar 10 medewerkers groeien lukt meestal nog wel. Daarin moeten ze dingen delegeren waarin ze niet zo goed zijn. Denk aan administratie, boekhouding of ze huren een PA of VA (doen!) in die de operatie voor je doet.
Als ze van 10 naar zeg maar 25 personen willen doorgroeien moeten ze rollen delegeren waarin ze sterk zijn (of zelf vinden dat ze er sterk in zijn). Dit vinden ze lastig.
Vaak wordt dan de leider ook de bottleneck van de organisatie. Hij of zij combineert de rol van de baas én sales én soms nog iets. Dit resulteert vaak in het achterblijven van nieuw business of onduidelijkheid over de strategie of het werk zelf.
Hij of zij moet dan 1 of 2 van deze rollen delegeren om niet uit koers te raken, en daarnaast andere potentiële leiders opleiden met dezelfde waarden, dna en cultuur om uiteindelijk weer schaalbaar te worden.
Het goed kunnen delegeren is één aspect van leiderschap. Er zijn er nog een paar, maar volgens mij is dit één van de belangrijkste.
Wil je weten hoe dit voor jou en jouw bedrijf gaat werken om met een glimlach door te groeien? Stuur me dan een DM dan hebben we het er een keer 1 op 1 over.
Doe ik graag, het is tenslotte mijn missie om je te helpen, weet je nog? ????
Testimonial
Werken met Berend is een absolute gamechanger! Hij bruist van de energie en heeft een ongekende drive. Onze gesprekken zijn niet alleen inspirerend, maar ook toekomstgericht, waardoor we groot durven denken en het bedrijf naar een hoger niveau tillen. Berend’s skills maken echt het verschil, samen zetten we concrete stappen vooruit. Ik ben ontzettend blij met deze samenwerking en kijk uit naar wat we samen nog meer gaan bereiken!