Specialisten zijn slechte generaals (2/6)
Tijdens ons leven en de opleidingen die we volgen leren we de waarde van specialiseren. Ik was daar geen uitzondering op.

Ga je studeren? Je kiest direct maar één veld. In het werkveld wordt van je verwacht dat je je richt op één rol. Hoe vervelend dat ook voor velen is. Hoe meer we onze vaardigheden ontwikkelen op maat van één specifiek beroep, hoe meer kans we hebben op het maken van een goede carrière.
Specialiseren betekent echter ook limiteren. Hoe meer we ons conformeren, hoe minder tijd we besteden aan onafhankelijk denken en creativiteit. Mensen die zich specialiseren worden vaak geleid door de mensen die generaliseren.
Generalisten denken echter voor zichzelf en nemen op basis daarvan actie. Ze nemen de leiding over anderen en richten zich op winst en welvaart in plaats van de maandelijkse salarisstrook. De generalist (of eigenlijk ‘De generaal’) geeft liever aan 100 man één procent van een taak, dan de hele taak aan één man.
Een veelvoorkomende valkuil voor startende ondernemers is het vasthouden aan vertrouwd terrein bij het kiezen van hun branche. Ze verkopen producten en diensten die ze kennen en bouwen een bedrijf op dat lijkt op hun vorige werkgever.
Aangezien ze goede werknemers waren, denken ze dat ze ook wel goede ondernemers zullen zijn, zolang ze dicht bij het bekende blijven. Ze gebruiken een bedrijfsmodel waar ze bekend mee zijn. Hierdoor beperken ze hun groeimogelijkheden en raken ze gefrustreerd wanneer ze niet het gewenste succes behalen.
Door vast te blijven zitten in hun specialiteit maken ondernemers een cruciale fout: ze doen het meeste werk zelf en kunnen niet of lastig delegeren, vermijden innovatie en blijven vasthouden aan bekende methoden.
Ze willen liever niet iets nieuws leren over hun werkveld, en dit leidt tot continu IN het bedrijf werken in plaats van AAN het bedrijf. Ze maken lange dagen, hebben moeite met het vinden van gekwalificeerd personeel en gaan zich vervelen in het bedrijf. Hierdoor missen ze kansen voor groei en raken ze uiteindelijk verstrikt in hun bedrijf.
Ondernemers die buiten hun comfortzone stappen, omarmen nieuwe uitdagingen, nemen meer risico’s en denken buiten de gebaande paden. Met teamwork en creatief denken vestigen ze zich in een niche waar hun concurrenten zich niet kunnen voorstellen. Ze vermijden ook emotionele betrokkenheid bij hun bedrijf, waardoor ze flexibeler zijn en beter bestand tegen economische uitdagingen.
Kortom, door buiten hun specialiteit te treden en te experimenteren met nieuwe ideeën, kunnen ondernemers hun bedrijf op een unieke en winstgevende manier laten groeien.
Testimonial
Toen ik met Berend ging werken voor mijn contentmarketingbureau, zat ik echt even vast. Ik was veel zelf bezig met klantwerk, waardoor ik vaak in de avonden en weekenden werkte. Berend hielp me om mijn aanbod scherper te definiëren en mijn visie helder op papier te krijgen. Dit gaf me de tools om mijn team hierin mee te nemen. En dat alles op een heel fijne manier; Berend voelt als een goede vriend die je een duwtje in de juiste richting geeft.